Diktiranje trendova kroz medije

Mediji su naš prozor u svijet i zahvaljući njima saznajemo i informišemo se o određenim dešavanjima i ljudima . Oni su dio naše svakodnevnice i prisutni su u životu građana u velikoj mjeri.
Samim tim vrlo je jasan njihov uticaj i moć. Svojim porukama oblikuju mišljenje publike i nameću svoj dnevni red. Koliko god bili obrazovani, kritički nastrojeni nekada ćete prosto biti izmanipulisani.

Kako tek sve to utiče na djecu koja kao sunđer upijaju određene šablone ponašanja iz njihove okoline, a mediji indirektno jesu dio te okoline.?
Kroz crtane filmove, koji su danas moramo priznati mnogo različiti u odnosu na ranije periode djeca se na neki način poistovjećuju sa određenim likovima koji nisu dobar primjer.


Scene nasilja iz crtanih u kojem pojedinac ili grupa maltretira nekog vrlo je moguće da mogu zaživjeti i u realnosti. Na primjer nasilnici su često prikazani kao veliki, snažni, moćni likovi, a žrtve kao sitne, bespomoćne, slabe. Ukoliko djeci prethodno nije objašnjeno da nasilje nije prihvatljivo ponašanje, neki od njih će početi slično da se ponašaju iz razloga što misle da će biti nadmoćni, jaki itd.
Crtane filmove sam namjerno navela, jer hoću da vam ukažem na to kako već odmalena kroz te dječije „bezazlene sadržaje“ se vrši nametanje nekih modela ponašanja. Naravno da nisu svi crtani filmovi loši, ali ne možemo reći ni da loših nema.

Prikazivanjem mladih atraktivnih djevojaka na raznim reklamama, u muzičkim spotovima nameće se određen kalup i ideal ljepote i tako se vrši abnormalan pritisak na djevojke da moraju i one identično tako izgledati.
U tinejdžerskom dobu djevojčice su posebno podložne tom uticaju.
Izgladnjivanje kako bi se postigla „savršena“ figura, želja za nošenjem skupih brendova neke su od posljedica nametanja određenih šablona. Za punoljetstvo od roditelja traži se novac za estetske operacije iz želje da se svojim izgledom uklope u sredinu i društvo.

U medijima prostor se danas daje osobama koje su se u nekadašnje vrijeme smatrale za najgori sloj društva. Sada su te osobe trend. U trendu je biti starleta, kriminalac i nadobudna neznalica.
Što izopačenije, to poželjnije, ukratko.

Објављено од стране

Dejana je rođena 1995. godine u gradu sunca i platana, Trebinju. Po struci je diplomirana novinarka. Pored novinarstva koje smatra umjetnošću, njena interesovanja su u vezi sa psihologijom, filozofijom i marketingom. Najviše voli biti u društvu djece, malih ljudi sa velikim srcem. Iskreni je ljubitelj kulture, umjetnosti i slatkiša.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.